Hrach žltý polený lúpaný 450g

Kód: 308
Akcia
1 hodnotenie
€0,79 €0,66 bez DPH
Skladom

Tradičná, výživná a pritom veľmi jedmnoduchá surovina, ktorá patré medzi najlepšie rastlinné zdroje bielkovín a vlákniny. 

Je to sušený, lúpaný a polený hrach ( z odrody Pisum sativum), z ktirého sa odstránila vonkajšia šupka a rozdelil sa na dve polovice. Tým sa zlepšuje stráviteľnosť  a čas varenia. 

Má vysoký obsah rastlinných bielkovín a je to vhodná alternatíva pre evgánov a vegetariánov. Je bohatý na vlákninu. Podporuje trávenie, čistí črevá a znižuje zlý cholesterol. Stabilizuje hladinu cukru v krvi. Je vhodný pri cukrovke, inzulínovej rezistencii. 

Tým, že zasýti na dlhší čas je ideálnym pomocníkom pri redukčných diétach. Je zrojom železa, zinku, horčíka a vitamínov B. podporuje nervy, svaly. Je vhodný pre celiatikov tým, že ide o bezlepkovú surovinu.

Pri varení sa doporučuje pridať majoránku, fenikel, rascu alebo bobkový list. 

Používa sa ako príloha k mäsu a zelenine, ako hrachová kaša, ( so zemiakmi, cibuľkou a cesnakom), pripravuje sa ako polievka, ako pomazánka s cesnakom, rozmixovanými bylinkami a olejom, ako hummus, v tradičnej kuchyni na tvorbu placiek a karbonátiek, je výbornou alternatívou mäsa. 

Má nízky glykemický index. 

Detailné informácie

Podrobný popis

Hrach patrí medzi najstaršie pestované plodiny na svete. začiatky pestovania hrachu sa datujú až do praveku. Pôvod hrachu siaha do prednej Ázie, oblasti dnešného Turecka, Iránu a Sýrie.  V starovekom Grécku a v Ríme bol hrach bežnou potravinou. V Stredoveku to bola surovina pre tých, ktorí si mäso nemohli dovoliť. V novoveku sa stal delikatesou na kráľovských dvoroch, napríklad vo Francúzsku za za vlády Ľudovíta XIV. V 19. storočí sa stal základom genetiky, Rakúsky mních Gregor Mendel vykonával slávne pokusy práve s hrachom obyčajným Pisum sativum. na základe jeho experimentov s dedičnosťou vznikli základy modernej genetiky. Vďaka Medelovi sa stal symbolo vedy o dedičnosti. Hrach sa dnes vracia ako jedinečná potravina modernej rastlinnej gastronómie. 

V súčasnosti sa hrach pestuje na všetkých kontinentoch. (Okrem Antaktídy). Najväčšími producentmi sú Kanada, Rusko, Čína, India a Francúzsko. 

Krajina pôvodu: Česká republika

Alergény

Dodatočné parametre

Kategória: Strukoviny
Hmotnosť: 0.45 kg

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Bezpečnostná kontrola

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz